5
Haziran Dünya Çevre Günü’nün 2013 yılı teması gıda israfının çevre
üzerine olan olumsuz etkilerine odaklanmıştır. Bu kampanya kapsamında
Birleşmiş Milletlerin (BM) yayınladığı dikkat çekici rakamlara bir göz
atalım.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl dünyada 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, aynı zamanda her 7 kişiden birinin akşam yatağına aç yattığını ve her gün 5 yaşın altında 20.000’den fazla çocuğun açlıktan öldüğünü kaydetmektedir.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl dünyada 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, aynı zamanda her 7 kişiden birinin akşam yatağına aç yattığını ve her gün 5 yaşın altında 20.000’den fazla çocuğun açlıktan öldüğünü kaydetmektedir.
Gezegenimiz
şimdi 7 milyar olan ve 2050 yılına kadar 9 milyara ulaşacağı tahmin
edilen insan nüfusunu hayatta tutmaya çabalarken FAO dünyada gıda
üretiminin üçte birinin israf edildiğini bildirmektedir. Gıda israfı hem
kaynakların tüketilmesi hem de çevre üzerindeki olumsuz etkileri
nedeniyle çok ciddi bir sorundur.
Yediklerimizi
israf etmenin anlamı bu yiyeceklerin üretimi aşamasındaki tüm
girdilerin de israf edilmesi anlamına gelmektedir. Sürekli artan gıda
talebi karşısında üretim için gerekli olan su, enerji, arazi, gübre ve
ilaç kullanımı da aynı oranda artmaktadır. Böylece doğal kaynaklarımız
bir yandan gereksiz yere tükenirken bir yandan da hızla kirlenmektedir.
Bitkisel ve hayvansal atıklar ve organik çöplerin bozuşması ise sera
gazlarından biri olan metan gazının atmosferde artmasına ve iklim
değişikliği sorununa katkı yapmaktadır.
Çöp
alanlarında biriken israf edilmiş tonlarca yiyecek atıkları bozuşarak
hastalıkların yayılmasına, bu hastalıklarla mücadele için tonlarca
kimyasalın kullanılmasına ve beraberinde sağlık sorunlarına neden
olmaktadır. Çöp sahalarındaki yiyeceklere erişen yaban hayatındaki
kuşlar ve diğer canlılar da olumsuz yönde etkilenmektedir. Kuşlar
ağaçlardaki larva ve böceklerle beslenerek bunları kontrol altında
tutarlar, bitkilerin tohumlarının taşınmasını ve çimlenmesini sağlarlar.
Çöp sahalarından kolayca beslenen kuşlar artık ekosistemdeki bu
rollerini kaybederler. İnsan ve yaban hayvanlarının çatışması da yine
çöp sahalarına beslenmek için inen hayvanlar arasında görülür.
Alışkanlıklarımızın
ve davranışlarımızın sonucunda yok olan ve dengesi bozulan
ekosistemleri yeniden tesis edemediğimizden her ortaya çıkardığımız
sorun için çok daha pahalı, başka ekolojik sorunlara gebe ve kendimizi
yok oluşa sürükleyen yeni çözümler üretiyoruz ya da ürettiğimizi
zannediyoruz. Oysa ki çözümü zaten bize her türlü sağlıklı hizmeti sunan
doğal ekosistemleri korumak, kollamak ve yok etmemekte aramalıyız.
İsraf
etmeyerek ve daha az tüketerek doğayı, kendimizi ve geleceğimizi
koruyabileceğimizi düşünelim. Yeterli miktarda kullanabileceğimiz kadar
yiyecek satın alalım. Tabağımıza yiyeceğimiz kadar besin koyalım.
Yiyecekleri saklama süreleri ve kurallarına uygun olarak muhafaza
edelim. Geleneksel ve modern gıda saklama yöntemlerini öğrenelim.
Yiyeceklerimizi israf etmeyecek şekilde pişirelim.
Bugün yemeğimizi yerken düşünelim, yiyelim ve çevremizi koruyalım. Dünya Çevre Gününüz Kutlu Olsun!
Tabiat ve İnsan dergisi 2013 Haziran sayısı
Tabiat ve İnsan dergisi 2013 Haziran sayısı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder